"Лидерът на опозицията в Благоевград, премиерът в Скопие“. Така започва статия на скопската "Алфа ТВ“, посветена на откриването на македонския клуб "Никола Вапцаров“ в Благоевград. Събитието трябва да се състои в неделя.

"Християн Мицкоски ще отсрами Македония и ще присъства на откриването на клуба "Никола Вапцаров", докато Димитър Ковачевски ще си остане у дома, въпреки че е поканен на събитието“, подчертава медията.

Не е известно дали поне един представител на Министерството на външните работи или на македонския посланик в София ще бъде в Благоевград в неделя. Все още очакваме отговор на тези въпроси от МВнР, обяснява телевизията.

"За разлика от македонските, българските власти проявяват повече уважение към своите в Македония. Е, на откриването на културния център "Ванче Михайлов“, носещо името на доказан сътрудник на фашисткия режим, присъства тогавашният български министър-председател Кирил Петков. Въпреки че беше посрещнат с освирквания, той каза, че откриването на този клуб е щяло да сближи двете страни, въпреки че реалността в крайна сметка е съвсем различна“, коментира "Алфа ТВ“.

"Преди половин година в Битоля бе и вицепрезидентът на България Илияна Йотова, която оттам ни каза, че в България няма македонци“, продължава статията.

"Покана да присъства на откриването на клуба "Никола Вапцаров" е отправена и към служебния министър-председател на България Гълъб Донев, но е трудно да се очаква той да се осмели, предвид нагласата на българите, че македонско малцинство в България няма“, е заключението на медията.