Няколко хиляди ударни дрона с обсег на полета над 3000 километра ще се появят на въоръжение във Въоръжените сили на Украйна. За това информира секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов, цитиран от УНИАН.

""Украинският Рой“ Матиас Руст“ – десетки модели, хиляди дронове. Ударните БЛА са на въоръжение във въоръжените сили на Украйна с обсег на полет над 3000 км“, написа той в своя Twitter.

Към това изявление Данилов приложи известната снимка от 1987 г., където лекият самолет Чесна-172 е заснет на Червения площад в Москва, веднага след кацането му. Германският авиатор Матиас Руст нелегално пресича съветско-финландската граница на малък самолет и след като прелетява повече от хиляда километра над съветска територия, успява да кацне безпрепятствено в самия център на столицата на СССР.

Това събитие се смята за една от най-срамните страници в историята на съветската армия и особено на войските за противовъздушна отбрана.

На 24 март кабинетът на министрите на Украйна прие специална резолюция, която най-накрая отвори вратата за масово производство на дронове в Украйна. Това беше важен крайъгълен камък за индустрията, която вече се развива стихийно в Украйна.

Според министъра на цифровата трансформация на страната Михаил Федоров във ВСУ вече са сформирани най-малко три роти ударни дронове. В допълнение към самите безпилотни самолети, тези формирования са получили всички необходими средства за комуникация и транспорт.

В момента Украйна разработва и, вероятно, масово произвежда няколко вида военни дронове. През февруари се появи видео от тестване на такъв БЛА с реактивен двигател.