Сърбия бърза да намали енергийната си зависимост от Русия, тъй като санкциите срещу Москва принуждават Белград да прави планове за отслабване на петролните и газовите връзки с традиционния си съюзник, пише британският вестник The Financial Times, цитирайки изявление на президента на западната ни съседка Александър Вучич относно обсъждане на поемането на мажоритарен контрол върху петролната индустрия на страната.

"Сърбия обмисля да поеме мажоритарния контрол върху NIS, основната петролна компания, от руската "Газпромнефт", защото бърза да се защити от влиянието на санкциите върху Москва“, поясни Вучич за FT.

Сръбският президент добави, че Белград подготвя още няколко проекта за диверсификация на енергийните източници на страната, включително по-тясно сътрудничество с Унгария, в опит да намали зависимостта си от Русия.

Заради санкциите, наложени на Москва във връзка с войната в Украйна, от декември на Хърватия ще бъде забранено да транспортира пратки руски петрол до Сърбия, докато NIS е заплашена със забрана за бизнес със страни и компании от Европейския съюз.

Засега NIS може да работи нормално, тъй като рафинериите й също са оборудвани за транспортиране на петрол от Ирак и други страни, както и поради освобождаването на Белград от санкциите на ЕС срещу руски компании.

Британският вестник добавя, че Вучич планира да харчи около два милиарда евро годишно за подобряване на енергийната инфраструктура, включително за нови петролни и газови връзки с България, Румъния, Северна Македония и евентуално Черна гора.