Сърбия обмисля закупуване на енергийни доставки от Ирак и Венецуела, за да се справи с недостига на енергийни доставки, очакван през следващите месеци. Това съобщи в понеделник в интервю пред Reuters президентът Александър Вучич.

"Ще вземем иракски [петрол]. <...> Ще се опитам да преговарям и с Венецуела. Бихме го взели отвсякъде. Не сме придирчиви“, отбеляза държавният глава.

Според агенцията Сърбия се нуждае от допълнителни покупки на въглища за своите топлоелектрически централи, които осигуряват почти 70% от електроенергията в страната. В тази връзка западната ни съседка разглежда възможността за закупуване на около 2 млн. тона от Китай и Индонезия.

По-рано Вучич подчерта, че Европа няма да преживее кризата в Украйна, ако специалната операция на Русия в тази страна продължи още една година. По-специално той посочи, че континентът ще бъде изправен пред катаклизми и прекъсвания на електрозахранването поради световната енергийна криза. Той съобщи още, че през следващите осем месеца Сърбия ще бъде в необявено извънредно положение, като ситуацията в страната е най-тежката от 10 години. Президентът отбеляза, че заради горещините е спряло производството на електроенергия във водноелектрическите централи, а цената на енергоносителите расте. Според него за Белград става все по-трудно да се справя с тази ситуация, като се има предвид, че руският газ покрива едва 62% от нуждите на страната.

Превод и редакция: Иван Христов