Сърбия, противно на прогнозите на албанските медии, не е преминала границата на Косово, за да провокира конфликт и не планира да провежда никакви военни операции в региона. Това подчерта държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич на пресконференция след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предава ТАСС.

Отговаряйки на въпрос относно съобщенията на албанските медии, според които сръбската армия, нарушавайки международното право, е пресякла границата на Косово, Вучич подчерта, че информацията не е вярна. "Излъгаха и за това, както за всичко друго. Лъхаха 180 дни, че ще атакуваме някого в региона. Никой не се извини за всички тези лъжи, въпреки че това не се е случвало и няма да се случи“, подчерта той.

Сръбският президент и премиера на Косово Албин Курти са в Брюксел по покана на Върховния представител на Европейския съюз по външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел. Очаква се в рамките на деня с тях да се срещне и специалният представител на ЕС за Западните Балкани Мирослав Лайчак.

Превод и редакция: Иван Христов