Сърбия е арена на прокси войната между Изтока и Запада, заяви президентът на западната ни съседка Александър Вучич в интервю пред Reuters.

Британската информационна агенция отбелязва, че забележките на държавния глава идват ден след като протестиращи на митинг в Белград срещу гей парада "Европрайд“ развяваха руски знамена и носеха плакати на руския президент Владимир Путин.

"Не мога да кажа, че (протестът) беше прокси атака, защото там имаше много обикновени хора...но дали има прокси конфликт в Сърбия...има такъв, без съмнение, между Изтока и Запада“, заяви той.

Освен това Reuters припомня, че Сърбия е кандидат за присъединяване към Европейския съюз, който е неин най-голям търговски партньор и инвеститор. Тя е военно неутрална, но поддържа връзки с НАТО и е закупувала оръжия от държавите-членки на Алианса. Те обаче казват, че Белград е почти изцяло зависим от руския газ и също така е купувал оръжия от Русия. Китай е основен инвеститор, главно в минното дело и инфраструктурата.

Въпреки че Сърбия осъди нахлуването на Русия в Украйна в ООН, тя отказа да се присъедини към санкциите срещу Москва. В замяна и Пекин, и Москва подкрепят съпротивата на Сърбия срещу независимостта на Косово. "Опитваме се да оцелеем... с възможно най-малко рани и белези“, обясни Вучич.

Въпреки че Сърбия и Косово се съгласиха да уредят спора относно документите за самоличност, властите в Прищина обявиха, че местните сърби трябва да сменят номерата на колите си от сръбски на косовски в рамките на два месеца. Вучич каза, че не вярва, че властите в Прищина искат "сериозен разговор или сериозен диалог“, но че вярват, че могат да наложат плановете си с подкрепата на Запада.

"Вярвам, че онези страни, които защитават така наречената независимост на Косово, ще убедят режима в Прищина да не си играе с конфликт в региона, който със сигурност ще доведе до проблеми“, отбеляза той. Сръбският президент заяви, че през следващите седмици се очакват още разговори и "совалкова дипломация“ от пратеници на ЕС и САЩ, целящи разрешаване на проблема с регистрационните табели на автомобилите.

Превод и редакция: Иван Христов