По повод препоръката на Европейския парламент за диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, държавният глава на Сърбия Александър Вучич подчерта, че страната му не е заинтересована от взаимно признаване с Косово, предава македонската редакция на Радио "Свободна Европа“.

"Не бях особено притеснен от препоръките на ЕП. Не сме заинтересовани от взаимно признаване с Прищина, а що се отнася до санкциите срещу Русия, можем да решим сами“, заяви Вучич от Белград след среща с представители на Република Сръбска. Съгласно думите му, Сърбия ще продължи да се вслушва в това, което ѝ казва ЕП, но ще взима решения в съответствие със своите интереси.

Вучич цитира азербайджанския президент Илхам Алиев, като припомни думите му, че независимостта на страната не се отразява само в съществуването на химна, герба и знамето, но и в начина, по който взима решения и дали избира своя собствен път на международната арена. "Но ако искането на 79 процента от депутатите в ЕП е да се признае независимостта на Косово, тогава дори и да въведем санкции срещу Русия, те ще ни потупат по рамото и ще приемат нова резолюция за независимостта на Косово. Така че ще продължим с нещо друго“, обясни сръбският президент.