Президентът на Сърбия се обърна с извънредно обръщение към страната на фона на проведените в сряда вечерта протести в Белград срещу подписването на споразумение с Косово чрез посредничеството на Европейския съюз и в подкрепа на Русия, предава "Радио и телевизия Войводина“ (РТВ). По думите му сърбите имат дълбоки емоции към руския народ, но нямат нужда никой от Вагнер да ги потупва по рамото и да им казва какво могат да правят.

Група граждани, недоволни от политиката на правителството към Косово, протестираха пред сградата на президентството. Пред паметника на руския цар Николай, в непосредствена близост до офиса на президента Александър Вучич, се проведе акция, организирана от т. нар. "Народни патрули".

Бяха изпратени заплашителни послания към президента Вучич.

Гражданите носеха транспаранта "Косово е сърцето на Сърбия", а бе излъчена и песента "Востани Сърбие".

Събралите се опитаха да внесат исканията си в Президентството, но бяха възпрепятствани от екип на полицията. След това протестиращите обградиха полицейския участък на ул. "Майке Евросиме".

На митинга протестиращите скандираха "Сърбия-Русия", а ултранационалистът и ръководител на Народния патрул Дамян Кнежевич призова за безредици, ако Белград подобри връзките си с Косово.

По думите на Вучич, става въпрос за "екстремистки групи“, които са били подкрепяни от четири парламентарни партии и са смятали, че могат да постигнат нещо с насилие, и че са били антисръбски организации, защото работят срещу Сърбия и нейния народ.

"Не знам дали са проруски, защото са граждани на Сърбия, знам, че са антисръбски, защото всичко, което правят, го правят срещу Сърбия и нейния народ. За да бъдеш някой друг, предполагам, че трябва първо обичайте народа си. Не се хвалете с някой друг, а да работите срещу собствения си народ", посочи Вучич.

"Посланието към гражданите на Сърбия е да не се тревожат и че държавата ще осигури мир, стабилност и сигурност за всички тях“, заяви още Вучич в извънредното обръщение към обществеността.