Силите и средствата, участващи в отбраната на Бахмут, не позволяват на руските войски да реализират своя план и ги принуждават да откажат да се движат напред. Украйна, от друга страна, трябва да спечели време за пролетна контраофанзива, която е точно зад ъгъла.Това се казва в публикувано изявление на командващия Сухопътните войски на Украйна генерал-полковник Александър Сирски, цитиран от РБК-Украйна.

Посочва се, че Сирски се намира на най-важните участъци на фронта заедно със своите части, където украинските военни дават достоен отпор на противника и продължават да държат града.

"За отбраната на Бахмут са привлечени сили и средства, които не позволяват на противника да реализира плана си, нарушават плановете му и го принуждават да се откаже от придвижване напред“, отбелязва генерал-полковникът.

Сирски подчерта, че истинските герои сега са защитниците, които държат на раменете си източния фронт и "не щадят нито себе си, нито враговете си, нанасят максимални загуби“.

"Необходимо е да спечелим време за натрупване на резерви и започване на пролетното контранастъпление, което е съвсем близо“, заяви командирът на Сухопътните войски на ВСУ.

Съобщава се също, че Сирски постоянно контролира оперативната обстановка на фронта и взема необходимите мерки, за да запази Бахмут под украински контрол.

През последните руснаците взеха контрола над териториите източно от река Бахмутка в Бахмут и сега фронтовата линия минава през центъра му.

Междувременно от кабинета на президента отбелязаха, че Украйна и нейните сили разполагат с достатъчно ресурси, за да защитят Бахмут.