Възможно е да се наложи на Беларус да участва във военен конфликт за Западна Украйна, за да не успее Западът "да я откъсне“, заяви беларуският президент Александър Лукашенко, цитиран от руското издание "Взгляд“.

Според Лукашенко западните страни "все още не са се отказали от целта да изравнят фронта, така че да минава по линията: Смоленск-Псков, Смоленск-Брянск-Курск и там до Ростов". "А ние, (навлизаме в линията) почти хиляда километра, този балкон трябва да бъде отрязан“, цитират думите на беларуския лидер на сайта на президента на Беларус.

Той заяви, че Западът "няма да се спре“ и "ще дойде от Западна Украйна или от някъде другаде“. "Освен това може би ще трябва да се бием за Западна Украйна, за да не я откъснат. Защото за нас това е като смърт, не само за украинците. Наоколо се случват ужасни процеси“, подчерта той.

Лукашенко коментира упреците към Беларус и Русия относно износа на зърно от Украйна: "Чухме проблема с износа на зърно. И всички казват: глад и така нататък, това е основното. Това не е основното. Хората по света са уморени от този яростен натиск срещу Русия. Вече има обратен ефект. Необходимо е да се дъвче (от медиите) нещо ново - те дадоха зърно. Кой е виновен? Оказва се, че Лукашенко и Путин. Вижте, обезумях като чух това. Аз ли съм виновен, че Украйна не може да изнася зърно?"

Той смята, че "американците не успяха да организират целия свят и да го хвърлят“ срещу Русия и Беларус. В тази връзка САЩ "повдигнаха темата за глада“, въпреки че тя "вече беше добре очертана преди пандемията“. Според него, във Вашингтон "искат чрез този вселенски глад да организират останалите страни, да ги дръпнат към себе си, за да могат тук да бомбардират Русия“, както и Беларус. Лукашенко отбеляза, че в Украйна "няма толкова много зърно, колкото се твърди“. Освен това Русия и Беларус вече са предложили маршрути за износ на зърно, каза той.

Русия започна пълномащабна война в Украйна на 24 февруари. На киевските власти бяха поставени редица политически условия, по-специално законодателно затвърждаване на извънблоковия статут на Украйна с пълна забрана за разполагане на военни бази на НАТО и системи за ударно оръжие на нейна територия, както и признаване на Крим като руски, а ДНР и ЛНР като независими държави. Към момента преговорите между страните са прекъснати.