Светът е на ръба на трета световна война, заяви бившият полски президент Александър Квашневски в интервю пред Polsat News.

Според него след избухването на военните действия в Украйна "светът се е променил много". "Това беше краят на една ера и началото на друга, непозната ера“, посочи Квашневски.

Сега, от една страна е Русия, която "държи“ Беларус, а от друга, "обединен Запад, воден от [президента на САЩ Джо] Байдън“, обясни той. Освен това Китай е хвърлил поглед към Тайван. Пекин, според бившия президент, чака Русия да отслабне. Според него слабият съсед е "добра новина за тях“.

Накратко, светът е "в период на опасен хаос", посочи Квашневски. Като добавим към това ситуацията на границата между Сърбия и Косово, "критичната маса може лесно да бъде превишена“, предупреди той.

"Самият факт, че говорим за началото на Трета световна война, е ужасяващ“, категоричен е бившият полски лидер.

Според Квашневски Украйна няма да приеме мир при условията на Кремъл, но и Русия няма да отстъпи. Русия трябва да загуби, но "все още ще съществува", така че "отслабването й има смисъл", каза той. Според него Байдън е взел правилното решение, като е отказал да достави определени видове оръжия на Украйна, за да не влоши ситуацията. "Президентът на САЩ иска на всяка цена да избегне нова световна война“, убеден е той.

ЕС и САЩ многократно са заявявали нежеланието си да се намесват пряко в конфликта в Украйна заради риска от трета световна война.

Папа Франциск, отправяйки коледното послание Urbi et Orbi (Към града и света) на площад "Свети Петър“ във Ватикана, осъди "ветровете на войната, [които] продължават да смразяват човечеството“. Според него, ако по-рано той е говорил за Третата световна война, която протича "на части“, днес, според него, говорим за "тотална“ световна война.

Американският икономист Нуриел Рубини, който предсказа световната финансова криза от 2008 г., каза в края на октомври, че Третата световна война "всъщност е започнала". В края на декември той прогнозира, че периодът на просперитет и оптимизъм от последните 75 години е приключил, светът е на път да се върне във времена на война, глад и болести.