Руският философ Александър Дугин, чиято дъщеря Даря загина при покушение предполагаемо от украински агент миналата година, написа в социалните мрежи, че на Русия не й трябва Чебурашка, а пробуждане и завръщане към традициите. 

"Разбирам, че тръгвам срещу всички, но Чебурашка съвсем не е това, което й трябва на Русия. Не ни трябва никаква Чебурашка – това е някакво слабоумие. Трябва ни пробуждане и пълноценно възраждане на Традициите – които бяха почти напълно загубени и жестоко изкривени преди сто години. С Чебурашка няма да победим“, написа "идеологът на "руския свят“.

Наскоро по кината в Русия бе пуснато продължение на Чебурашка, семейна комедия с участието на популярния анимационен герой от съветската епоха. Според руските медии работата на режисьора Дмитрий Дяченко се е превърнала в най-касовия филм в Русия в историята на разпространението на филми.

Припомняме, че на 11 ноември 2022 г. Александър Дугин се възмути от предаването на руската армия на Херсон и косвено обвини руския президент Владимир Путин за този провал. В разсъжденията си за самодържавието Дугин прави паралели с произведението на Джеймс Фрейзър "Златната клонка“, в което се споменава "Кралят на дъждовете“, чийто стомах е разрязан от неговите съплеменници.

На 20 септември Дугин заяви, че светът е на прага на Трета световна война, а Западът открито воюва с Русия. Според него вероятността от глобална ядрена катастрофа нараства всеки ден.