Министърът на външните работи на Австрия Александър Шаленберг предупреди, че ако не бъдат предприети спешни мерки, следващата миграционна вълна може да бъде по-голяма дори от тази през 2015 г., съобщава електронното издание на македонския вестник "Денешен“.

Шаленберг е в Белград за участие в среща с министрите на външните и вътрешните работи на Сърбия, Австрия и Унгария. Дискусиите в столицата на западната ни съседка са продължение на неотдавнашната Тристранна среща на върха в Будапеща.

"Фокусът на разговорите е по-нататъшното задълбочаване на криминално-полицейското сътрудничество между Унгария, Сърбия и Австрия“, поясни Шаленберг.

Той добави, че на срещата в Белград ще бъдат обсъдени детайлите и конкретните промени в плановете за борба с незаконната миграция по т.нар. Балканския маршрут, подсилването на защита на сръбската граница с Република Македония, както и за хармонизиране на визовия режим със Сърбия.

Според вътрешното министерство във Виена основните причини за увеличаването на броя на молбите за убежище в Австрия през последните месеци е преди всичко безвизовият режим, който Сърбия е установила с Индия и Тунис. От януари до август в Австрия са подадени 56 149 молби за убежище, като броят на кандидатите от Индия и Тунис се е увеличил 20 пъти.