Интернет операторът и известен водещ Алекс Джоунс подаде молба за личен фалит, след като той и компанията зад неговия сайт Infowars бяха осъдени да платят приблизително 1,4 милиарда долара обезщетение за клевета на семействата на жертвите по случая Санди Хук, съобщава Wall Street Journal.

Джоунс подаде заявление за личен фалит в петък в Тексас, където неговият сайт Infowars е под защитата на глава 11 на Конституцията на САЩ на фона на години на скъпи съдебни спорове със семействата на жертвите на Санди Хук. Неговото собствено заявление по глава 11 незабавно спира способността им да събират съдебни решения срещу него и премества в съда по несъстоятелността въпроса как той и неговият медиен бизнес ще ги компенсират.

Припомняме, че на 14 декември 2012 г. в начално училище в Санди Хук се случи ужасна трагедия: 20-годишният Адам Ланца уби 26 души, включително 20 деца на шест или седем години. Пристигналите на място полицаи открили стрелеца в една от класните стаи с огнестрелна рана в главата - той се е самоубил.

Радиоводещият Алекс Джоунс обаче определи събитията в Санди Хук измама и няколко години се опитваше да убеди гражданите в това. Според неговата теория правителството на САЩ е организирало клането, за да затегне законите за притежание на оръжие. А скърбящите родители на мъртви деца, според Джоунс, са просто актьори. "Санди Хук е изкуствен, напълно фалшив фалшификат с актьори“, каза той през януари 2015 г. "И това просто показва колко са нахални, когато очевидно са използвали актьори.“

Едва през 2019 г., седем години след трагедията, теоретикът на конспирацията я призна за истинска. "В миналото имах нещо като форма на психоза, при която основно си мислех, че всичко е инсценирано, но сега разбрах, че в много случаи не е така“, оправда се той. Мъжът твърди, че не е искал "умишлено да наранява хората“.

Сега Алекс Джоунс ще трябва да плати главозамайващите 1,4 милиарда долара на хора, които са пострадали от невярното му твърдение, че стрелбата срещу Санди Хук е фалшива, постанови съд в Кънектикът. Делото е заведено от близки на пет деца и трима учители, убити при клането, както и от агент на ФБР, който е един от първите, пристигнали на място. Тези хора твърдят, че са били заплашвани от поддръжници на Джоунс в продължение на няколко години. А бащата на едно от загиналите деца разказа как теоретици на конспирацията уринирали върху гроба на седемгодишния му син и заплашили да изровят ковчега. "Казах "Съжалявам“ вече стотици пъти, няма да се извинявам отново“, каза Джоунс по време на свидетелските си показания.