Заради руските обстрели на украинската енергийна инфрастрктура в последните 10 дни Украйна може да остане без електрозахранване, вода и отопление за седмици и дори месеци. Това заяви съветникът на украинския президент Алексей Арестович пред местен телевизионен канал, предава УНИАН.

"Възможно е да се сблъскаме със ситуация, в която ще седим седмици или дори месеци или без вода, без светлина и топлина, или със сериозни ограничения“, каза той в интервю за журналистката Юлия Латинина.

Той посъветва украинците да си припомнят опита от 90-те години.

"В нашата страна мнозинството от хората все още помнят 90-те години и знаят как да оцелеят като цяло с нулеви батерии ... Е, ще мръзнем, ще седим, ще носим вода в кофи от помпени помещения, в бутилки и у дома ще създадем палатки със свещи вътре, за да е по-топло", - обясни Арестович.

Според него вече 1800 населени места на територията на Украйна са останали без вода, топлина и електричество.

В четвъртък компанията Укренерго обяви въвеждането на временно ограничение на потреблението на електроенергия в Харковска, Полтавска и Сумска области на страната, както и в някои централни райони.

Руската армия започна да атакува инфраструктурата на Украйна на 10 октомври, два дни след атаката срещу Кримския мост, зад която руските власти смятат, че стоят украинските служби за сигурност.