Министър-председателят на Косово Албин Курти определи като "много добра“ срещата, която проведе с лидерите на опозицията в страната, предава държавната RTK.

 "Срещата, която имах днес с опозиционните лидери, бе много добра и информативна за политическата ситуация и тази със сигурността, с открит и сериозен разговор“, коментира Курти пред журналисти.

"Моето впечатление е, че опозиционните лидери са по-скоро недоволни, отколкото несъгласни“, допълни лидерът на кабинета в Прищина.

По думите "не може да става дума за разрив на отношенията с международните приятели на Косово“. "Координацията, комуникацията и контактите с всички съюзници са непрекъснати и не е вярно, че има разрив в отношенията, напротив, има плътност на комуникацията“, увери той.

Коментирайки решението на лидера на "Алианс за бъдещото на Косово“ Рамуш Харадинай да напусне преждевременно дискусиите, Курти заяви: "Що се отнася до това как кой се държи, не мисля, че трябва да оставям анализаторите без работа“.

Премиерът подчерта, че всеки е свободен да прави каквото иска, в рамките на закона и конституцията."Не е вярно, че не знаем по кой път вървим, тъй като нашият път е пътят на законността, конституционността, свободите и правата на човека, дори на малцинствата, това е пътят на мира и сигурността, който произтича от нашия мандат, с волята на народа и в координация с нашите приятели и съюзници".

В заключение министър-председателят на Косово обяви, че в рамките на деня са издадени 900 предупреждения към собственици на превозни средства със сръбски регистрационни номера. Той припомни, че мярката ще остане в сила до 21 ноември, след което ще се премине към издаването на глоби.