Премиерът на Косово Албин Курти подчерта, че барикадите на сърбите в Северно Косово няма да могат да останат дълго време, предава Радио и телевизия Косово (RTK).

След церемонията по започване на работите по втората фаза за рехабилитация на 10-та железопътна линия Фуше Косове-Митровица, той каза, че министърът на вътрешните работи Джелал Свекла е в Митровица всеки ден и е в постоянна връзка с командването на КФОР за премахването на барикадите.

"КФОР поиска още малко време от нас, така че ние сме в редовна, интензивна координация и комуникация с КФОР и подобни барикади няма да бъдат толерирани дълго, но не забравяйте: това, което напоследък незаконните структури на Сърбия, трансформирани в престъпни групи , е началото на последната им фаза. Държавата никога не е била на по-верен път“, подчерта Курти.

Той говори и за искането на Сърбия да върне армейски контингент до 1000 войници в Косово.

"Те са поискали това от КФОР, доколкото знам, сега, разбира се, това е нереалистично искане, което говори повече за тях, отколкото за нашата страна, никога не е имало нужда от сръбски войници в Република Косово, никога не е имало необходимостта от сръбски войници през XX век, а дори през XIX-ти, тяхното искане сега показва повече, че те са останали в деветнадесети и двадесети век... Разбира се, НАТО ще бъде против, а и те много добре разбират, че тези бедни сръбски войници, които твърдят, че ще докарат у нас, няма къде да дойдат в Косово. Така че това е по-скоро израз на тяхната безпомощност, отколкото на тяхната сила“, уверен е Курти.

По думите му, тези, които се стремят да дестабилизират Косово, ще се провалят.

"Не мога да кажа, че това е граждански протест, когато там има въоръжени хора, които искат Косово да се върне в 1999 г. и които също носят лозунги и снимки на деспотичния президент Путин. Така че онези, които искат Сърбия да бъде Русия и в същото време се стремят да дестабилизират Косово, със сигурност ще се провалят, както се провалиха вчера. Имаха намерение да влязат в Косово, но не бяха толкова, колкото си мислеха, докато органите за сигурност на Република Косово и международните сили естествено се грижеха за сигурността и мира“, отбеляза Курти.