Полицията в Албания е задържала кораб, плаващ под либийски флаг, превозвал 22,5 хил. тона петрол с фалшиви документи, става ясно от съобщение, публикувано от пресслужбата на правоохранителни органи на балканската държава.

Албанските правоприлагащи органи предполагат, че петролът е бил изнесен от страни, подложени на ембарго, включително Русия. Според полицията танкерът е бил натоварен с петрол в гръцкото пристанище Каламата от друг кораб.

Органите на реда подозират, че петролната пратка произхожда от страни под санкции и е била внесена нелегално в Албания, тъй като не е имала необходимата документация. Полицията е иззела товара и навигационната документация на капитана, след което е задържала екипажа от 22 граждани за по-нататъшно съдебно производство.

По-рано стана ясно, че Европейският съюз обсъжда въпроса за налагане на санкции срещу корабната компания SUN Ship Management Ltd, базирана в Дубай. Тя е заподозряна, че помага на Русия да заобикаля ограниченията върху износа на петрол.

През 2023 г. Русия планира да насочи повече от 80% от износа си на петрол в т.нар. "приятелски“ страни, т.е. държави, които не са наложили санкции срещу Москва във връзка с войната в Украйна.