Министър-председателят на Албания Еди Рама обвини Великобритания, че използва гражданите на страната му като изкупителни жертви за провалената си имиграционна политика, предава Reuters, като пояснява, че коментарите му са в отговор на "унизителни коментари“ на британски министри за нарастване на броя на албанците, търсещи убежище.

По думите на Рама Великобритания погрешно посочва албанците "като причина за престъпността и граничните си проблеми“ и атакува това, което той нарече "безумна“ и "лесна реторика“.

В поредица от публикации в социалната мрежа "Туитър“ Рама отбеляза, че британската "реторика на престъпността“ в крайна сметка "наказва невинните“, включително бизнесмени и трудолюбиви албанци, които плащат данъци в Обединеното кралство.

Коментарите му следват твърденията на британски министри, че албанците стоят зад скока на пристигащите с малки лодки през Ламанша мигранти. Освен това според Лондон много от гражданите на балканската страна са замесени в организирана престъпност и се стремят да злоупотребяват със съвременните британски закони за робството.

Албанците са съставлявали 42% от хората, пътуващи с малки лодки между май и септември тази година, според данни на британското правителство, публикувани в сряда. Малко над 11 000 албанци са пристигнали в Обединеното кралство през тези пет месеца, в сравнение с 815 през 2020 г., показват официалните данни.

По-рано тази година Великобритания подписа споразумение с Албания за депортиране на нейни граждани, които нямат право да останат, а британското правителство заяви, че иска да намери начин да ускори обработката на молбите за убежище от албанци и да ги върне, ако е необходимо.

Запитан за коментарите на Рама, говорител на британското правителство каза, че то е решено да надгражда сътрудничеството си с албанците, включително за справяне с нелегалната миграция.

"Работейки заедно, ще продължим да използваме всяка възможност, за да пресечем дейностите на организирани престъпни групировки и контрабандисти на хора“, увери говорителят.

В понеделник британският министър на вътрешните работи Суела Брейвърман заяви, че има "скок в броя на пристигащите албанци“ . По думите й пристигащите в Обединеното кралство са  млади, необвързани мъже, които са или част от организирани престъпни банди, или участват в престъпна дейност, свързана с наркотици.

Брейвърман бе критикувана, след като заяви, че южното крайбрежие на Англия е "нападнато“ от търсещи убежище.

Рама каза, че 70% от 140 000 албанци, които са се преместили във Великобритания, са живели преди това в богати европейски страни като Италия и Гърция и не са пътували директно от Албания. По думите му 1200 от тях са бизнесмени и ако Великобритания иска повече помощ за справяне с проблема с мигрантите, тогава трябва да се отнася към страната му с "уважение“.

"Албанците в Обединеното кралство работят усилено и плащат данъци. Обединеното кралство трябва да се бори с престъпните банди от всички националности и да спре дискриминацията“ спрямо албанците, категоричен бе лидерът на кабинета в Тирана.