След решението за отлагане на преброяването на населението и домакинствата, което трябваше да се проведе идния месец, Албанският статистически институт публикува официална статистика за броя на населението на страната, предава "Нова Македония“.

Според данните постоянното население на Албания е около 2,8 милиона, спрямо 2,9 милиона през 2011 г., когато е проведено последното преброяване на населението там.

Според албанските медии освен официалната цифра на Института, никой не знае какъв е реалният брой на постоянното население в страната защото през последните години естественият прираст на населението е нулев поради увеличаването на смъртността и намаляването на раждаемостта. Ако към това се добавят високите темпове на емиграция, чийто цикъл се подновява през последните години, е повече от ясно, че броят на постоянното население е много по-малък, съобщават още местните медии.

Според Албанският статистически институт средно нетната емиграция възлиза на 30 000 до 50 000 души, които напускат през последното десетилетие.

"Нова Македония“ припомня, че според оценки на ООН от 1990 г. до 2020 г. около 1,2 милиона души са напуснали Албания. Това е нетна миграция, която включва разликата между завръщащите се и напускащите.

До падането на комунизма, след което започва вълната от масова миграция, Албания има над 3,8 милиона жители.