Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис изрази надежда, че Албания "ще изпълни своята част“, за да продължи с подписването на споразумението между Атина и Тирана за препращане на техния спор относно разграничаването на изключителните икономически зони (ИИЗ) на двете страни към Международния съд в Хага, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.

Описвайки спора като "дебат, който продължава между нашите две страни с много правни сложности“, Мицотакис все пак изрази увереност, че през последните месеци е постигнат "значителен напредък“.

Гръцкият премиер заяви още, че има "взаимно разбирателство" с албанския му колега Еди Рама. Няколко часа преди откриването на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, Рама заяви в телевизионно интервю, че Гърция е влязла в Европейския съюз с измама - нещо, което той каза, че никога няма да направи с Албания.

Въпреки политическото споразумение за отнасяне на спора до Хага, все още изглежда, че трябва да се извърви още малко, преди Албания да одобри процеса, коментира изданието.

Атина поиска Вашингтон и Берлин да посредничат в спора с Тирана през последните месеци, за да придвижат въпроса напред, но без съществени резултати, тъй като не последва среща на техническо ниво.

Остава да се види дали последните контакти в Тирана ще осигурят необходимия тласък за придвижване на въпроса през следващите месеци.

Споразумение по въпроса бе сключено през 2009 г., но впоследствие се провали, след като Тирана се позова на конституционна пречка.

Мицотакис трябваше да посети села, обитавани от етническото гръцко малцинство в Южна Албания в сряда, но планът беше отменен поради метеорологичните условия, които не позволиха на неговия хеликоптер да кацне там.