Съединените щати твърдят, че са извършили въздушни нападения в Източна Сирия срещу инфраструктурни съоръжения, използвани от групи, свързани с елитния Корпус на стражите на иранската революция (КСИР), предава Al Jazeera.

В изявление от сряда Централното командване на американската армия заяви, че нападенията в сирийския Дейр-eз-Зор са били наредени от президента Джо Байдън.

Към момента няма коментар от правителството в Дамаск.

Централното командване обясни, че нападенията са "пропорционални, съзнателни действия, предназначени да ограничат риска от ескалация и да минимизират риска от жертви“. От там не идентифицират целите, нито предлага данни за жертвите от атаките.

"Днешните удари бяха необходими за защитата на американския персонал“, заяви говорителят на Централното командване полковник Джо Бучино.

Той добави, че атаката е в отговор на удар от 15 август срещу американските сили.

Тогава дронове, за които се твърди, че са изстреляни от подкрепяни от Иран милиции, атакуваха гарнизона на американската база Ат-Танф, използван от американските сили. Централното командване тогава обяви, че няма жертви иникакви щети.

Дейр-ез-Зор е стратегическа провинция, която граничи с Ирак и съдържа петролни полета.

Подкрепяните от Иран милиции и сирийските сили контролират част от района и често са били цел на израелски военни самолети при предишни нападения.

Превод и редакция: Иван Христов