Миналата година САЩ са намалили военноморската си активност в Тайванския проток до най-ниското ниво от 2018 г. насам, отбелязва Bloomberg.

По данни на агенцията общо през 2022 г. девет кораба от VII флот на ВМС на САЩ са преминали през пролива. Освен това САЩ са провели четири операции за "свободна навигация“, най-ниският брой от шест години насам.

Според агенцията това може да означава, че Вашингтон е поел курс за намаляване на напрежението с Китай по въпроса за Тайван.

Напрежението в региона се увеличи сериозно, след като Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите на САЩ, посети Тайван на 2-3 август 2022 г. Преди това държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че властите на САЩ се стремят да поддържат мира в Тайванския проток и са готови да сътрудничат с Китай. Той уточни, че едновременно с това САЩ са "активизирали стратегическото сближаване със съюзниците и партньорите" по въпроси, свързани с Китай.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), избягаха на острова, след като бяха победени в гражданската война в Китай. Оттогава Тайпе запазва знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Според официалната позиция на Пекин, островът е неразделна част от Китай.