Активисти прекъснаха речта на френския президент Еманюел Макрон в Института Nexus в Хага, в която той говори за "нова ера на европейски суверенитет“, съобщават AFP и France24, като припомнят, че събитието бе част от програмата на държавното посещение на Макрон в Нидерландия.

В Хага френският лидер представи визията си за Европа, която сама избира своите партньори и "оформя собствената си съдба“. Неговото обръщение бе прекъснато от протестиращи, които извикаха: "Къде е демокрацията във Франция?“, вероятно визирайки събитията около пенсионната реформа.

След това две жени издигнаха жълт транспарант с надпис "Президент на насилието и лицемерието“.

"Мога да отговоря на този въпрос, ако ми дадете малко време“, отговори Макрон, докато охранители извеждаха активистите, а френският президент коментира, че "демокрацията е място, на което може да протестирате“.

Речта на Макрон, изнесена по време на първото държавно посещение на френски президент в Нидерландия от 23 години насам, бе внимателно наблюдавана от анализатори и съюзници, тъй като бе насочена върху европейския суверенитет. Само преди няколко дни френският лидер предизвика безпокойство сред съюзниците си, след като заяви в интервю, че Европа не трябва да бъде "последовател“ нито на Вашингтон, нито на Пекин по отношение на Тайван.

"Европейският суверенитет“ може някога да е звучал просто като "френска идея“ или дори като "пожелание“, подчерта Макрон, като отправи предупреждения за "твърде зависима от другите сили Европа, която не е в позиция да взима решения сама“.

Европейският суверенитет трябва да означава, че континентът може да "избира нашите партньори и да оформя собствената си съдба“, вместо да бъде "обикновен свидетел [на] драматичната еволюция на този свят“, обобщи той.

"Това означава, че трябва да се стремим да бъдем създатели на правила, а не такива, които спазват правила“.

Но Макрон също така увери, че Европа ще поддържа стабилни отношения със своите съюзници."Можем да направим това по начин на сътрудничество в съответствие с нашия дух на откритост и партньорство“, обясни френският лидер.

По думите му пандемията от коронавируса е била "звън за събуждане“, тъй като е показала колко зависима е от други нации Европа.