Спадът на БВП на Украйна през следващата година може да достигне 50%, ако Русия продължи да нанася удари по критичната инфраструктура. Това заяви премиерът на страната Денис Шмигал на Форума за икономическа устойчивост и възстановяване на Украйна в Париж, съобщава кореспондентът на Укринформ.

"Свиването на украинската икономика се прогнозира на ниво от 35-40%, а ако терористичните действия на Русия срещу страната ни продължат, можем да загубим още 10% повече спрямо тези цифри. Тоест до 50% от нашия БВП през текущото измерване", отбеляза министър-председателят.

Той припомни, че повече от два месеца Русия систематично и интензивно атакува украинската енергийна система с ракети и дронове: "Цинично в разгара на зимата, за да унищожи повече и да замрази колкото се може повече хора. Разбира се, причината за това е да се разбие украинското общество и да се предизвика нова вълна от цунами-миграция към Европейския съюз.

Според ръководителя на украинското правителство тази зима ще бъде най-трудната за украинците, тъй като 40-50% от енергийната инфраструктура е повредена в резултат на ракетните атаки. Украинците живеят в условия на ограничено снабдяване с електроенергия и топлина.

"Разбира се, трябва да положим усилия и да създадем инфраструктура, която да помогне на хората да оцелеят през тази зима. И това е процес на бързо възстановяване за оцеляване – така го наричаме. Ще бъде последвано от възстановяване след края на войната“, увери министър-председателят.

Както беше съобщено, по време на международната конференция във Франция бяха натрупани почти 1 милиард евро, за да се помогне на Украйна да премине през зимния период.