Ако американците са съгласни, САЩ ще влязат във война с Китай, ако властите в Пекин се опитат да превземат Тайван със сила. Това заяви ръководителят на комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ, републиканецът Майкъл Маккол, цитиран от Fox News.

Маккол пристигна в Тайван с други американски конгресмени, за да "обезпечи сдържането на Китай“. Той припомни, че по-рано ЦРУ е предупредило за плановете на Пекин да нахлуе в Тайван през 2027 г. Политикът също така отбеляза, че в такъв случай Конгресът ще има право да санкционира използването на военна сила.

"Конфликтът винаги е крайна мярка. Ако комунистически Китай нахлуе в Тайван, това (военната намеса на САЩ) със сигурност ще бъде на масата за преговори и ще бъде обсъдено от Конгреса и американския народ", заяви той.

Това повтаря гръмкото изказване на президента на САЩ ДжоБайдън миналата, че е готов да изпрати войски за защита на Тайпе, ако Пекин предприеме нападение.

Маккол повтори тези предупреждения и издаде напомняне, че Конгресът има властта да разрешава използването на военна сила.

Медията отбелязва, че тази седмица е проведена анкета сред жители на Тайван и те са изразили съмнения относно възможна помощ от САЩ в случай на агресия от Китай. Тайванците имат предвид войната в Украйна, която тя е принудена да води сама. На този упрек Маккол отговори в стил "различно е".

"Тайван е в напълно различно положение от Украйна. Първо, те (китайците) не са се доказали в бой и не са готови. Те не са готови за война. От другата страна, Украйна има подкрепата на НАТО. Нямате НАТО в Тихия океан“, обясни конгресменът.

Маккол отбеляза, че САЩ трябва да започнат дискусии с Япония, Южна Корея, Филипините и Австралия, за да намерят начини за сдържане на Китай и така да се предотврати евентуална война.

По-рано ЦРУ предупреди няколко пъти, че Китай се готви за възможна война срещу Тайван през втората половина на това десетилетие. Според ФБР днес Пекин внимателно проучва хода на войната в Украйна, включително как санкциите засягат Руската федерация.

В края на март Си Дзинпин открито заяви, че Китай започва да се готви за война.

САЩ, от своя страна, започнаха бързо да съживяват американския военно-промишлен комплекс, който значително отслабна през последните 30 години. Между другото, американската армия нареди изграждането на нови "самолети на Страшния съд" - летящи командни центрове управление на войските в условия на ядрена война.