Нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна е насочило Русия към сътресения, които могат да доведат до свалянето на шефа на Кремъл, да предизвикат гражданска война или дори да разединят страната, заяви руски дипломат, който подаде оставка заради войната, информира Reuters.

Борис Бондарев, съветник в постоянната мисия на Русия към ООН в Женева, подаде оставка през май, защото смята, че войната е показала колко репресивна и изкривена е станала родината му.

В критика от 6500 думи на Путинова Русия Бондарев казва, че държавата е завладяна от подмазвачи, които дават възможност на Путин да взема важни решения в ехокамера на собствената си пропаганда.

"Ако Путин бъде изритан от поста си, бъдещето на Русия ще бъде дълбоко несигурно", казва Бондарев, който работи във външното министерство от 2002 до 2022 г., в есето си във Foreign Affairs.

"Напълно възможно е неговият наследник да се опита да продължи войната, особено като се има предвид, че основните съветници на Путин произхождат от службите за сигурност. Но никой в Русия не се ползва с неговия авторитет, така че страната вероятно ще навлезе в период на политически сътресения. Тя дори може да изпадне в хаос."

Външното министерство не отговори веднага на молбата за коментар на статията на Бондарев. Кремъл отхвърли подобни мнения като дълбоко погрешни и заяви, че популярността на Путин е доказана многократно на изборите.

В петък Путин заяви, че не съжалява за "специалната военна операция", която той представя като екзистенциална битка с агресивния и арогантен Запад, който според него иска да унищожи и разчлени Русия.

Руският колапс?

Бондарев, който определя себе си като "дипломат в изгнание", слязъл от "лудия влак", е син на икономист в Министерството на външната търговия и преподавател по английски език в елитния Московски държавен институт за международни отношения.

Той разказва подробно как дипломатите, които са изпращали измислени повторения на руската пропаганда обратно в Москва, са били възнаграждавани.

"Дипломатите, които пишеха такива измислици, получаваха аплодисменти от шефовете си и виждаха как кариерата им се развива", казва Бондарев.

"Москва искаше да ѝ се казва това, което се надяваше да е вярно, а не това, което се случваше в действителност. Посланиците навсякъде разбраха посланието и се надпреварваха да изпращат най-пресилените телеграми."

Всяко прекратяване на огъня в Украйна, каза той, ще даде на Путин време.

"Всяко прекратяване на огъня само ще даде на Русия възможност да се превъоръжи, преди да атакува отново", каза той. "Има само едно нещо, което наистина може да спре Путин, и това е цялостен разгром".

Но, каза Бондарев, тези, които мечтаят за руската имплозия, може би трябва да помислят за последствията.

"Руснаците могат да се обединят зад още по-войнствен лидер от Путин, което да провокира гражданска война, повече външна агресия или и двете", каза той.

"Ако Украйна спечели и Путин падне, най-доброто, което Западът може да направи, е да не нанася унижения."

Униженията, които руснаците претърпяха след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., според Бондарев, трябва да бъдат урок за Запада.

"Предоставянето на помощ би позволило на Запада да избегне повторение на поведението си от 90-те години на миналия век, когато руснаците се почувстваха измамени от Съединените щати, и би улеснило населението най-накрая да приеме загубата на своята империя."