Акциите на Tesla Inc потънаха с близо 10% в четвъртък и повлечеха надолу други автомобилни производители, след като главният изпълнителен директор Илън Мъск сигнализира, че производителят на електрически превозни средства ще продължи да намалява цените, за да стимулира търсенето, дори след голям удар към маржовете, пише Reuters.

Акциите се търгуваха за 163 долара (291.30 лева), като най-малко 15 анализатори понижиха ценовите си цели за Tesla.

Пазарната стойност на Tesla беше на път да падне с 50 милиарда долара (89.36милиарда лева) до около 517 милиарда долара, ако загубите се запазят, падайки под тази на Meta Platforms Inc за първи път от 2021 г.

"Изправена пред нестабилен макроикономически фон и отслабващо търсене, Tesla продължава да дава приоритет на единиците пред краткосрочните печалби“, смятат анализатори от Canaccord Genuity.

Брутните печалби на Tesla паднаха до повече от двегодишно дъно през първото тримесечие и не достигнаха пазарните прогнози, след като компанията започна ценова война през януари, за да защити господството си в САЩ и да навлезе в Китай, вторият по големина пазар.

Мъск предложи още подобни ходове напред, като заяви, че компанията, която намали цените шест пъти досега тази година, ще постави ръста на продажбите пред печалбата в слаба икономика.

Това изплаши инвеститорите, които изхвърлиха производителите на автомобили от Европа в Съединените щати поради опасения, че маржовете ще бъдат пожертвани за поддържане на дял на пазар, който се забавя тази година поради икономическа несигурност.

"В дългосрочен план вярваме, че това (понижаването на цените на Tesla) е правилната стратегия и използва тяхната лидерска позиция в разходите. Това обаче не идва без болка, тъй като сега вярваме, че маржовете ще се влошат, преди да се подобрят“, заяви анализаторът на RBC Том Нараян.

Американските производители на автомобили, вариращи от Ford Motor Co (FN) до стартиращи компании като Lucid Group Inc, паднаха между 3,3% и 4,4%.

Базираната във Франция Renault SA , чийто финансов директор заяви, че компанията няма да намали драстично цените на своите електромобили на фона на низходящата "спирала" на Tesla, отбеляза спад от 7,6%, докато германският Volkswagen падна с 3,5%.