Часове след като Турция проведе изпитание на балистична ракета с малък обсег, министърът на отбраната на югоизточната ни съседка Хулуси Акар подчерта, че различията със съседна може да бъдат разрешени чрез диалог и преговори, отбелязва електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

"Вярваме, че проблемите може да бъдат решени чрез взаимни преговори и диалог. Упорстваме в този подход. Но от друга страна, всеки трябва да знае, че няма да допуснем свършен факт или нежелана ситуация по какъвто и да е начин“, цитира изданието думите на Акар.

Турция ще се придържа към "отговорна, разумна и търпелива“ политика, за да защити мира и стабилността, допълни министърът.

Коментирайки разговора с гръцкия си колега Никос Панайотопулос в кулоарите на срещата на НАТО в Брюксел, Акар заяви: "Ние открито изразихме чувствата и мислите си пред тях. Заявихме, че за цялостно и трайно решение трябва да се срещаме и да поддържаме диалога. Заявихме, че в рамките на добросъседските отношения тези проблеми може да бъдат решени в [рамките] на международното право. Ние все още вярваме, че нашите проблеми може да бъдат решени, като говорим и се срещаме като двама съседи, двама съюзници и с искрен диалог, без да намесваме трети страни“.

Във вторник Турция изстреля балистична ракета с малък обсег над Черно море, изненадвайки военните анализатори. Ракетата, наречена Tayfun, бе стартирана от мобилна платформа близо до пристанищния град Ризе, според турските медии CNN Turk и A Haber.

Турската отбранителна индустрия не направи никакво съобщение за проведения тест, но информационните агенции в страната публикуваха кадри от изпитанието.