Ако президентът на Украйна Володимир Зеленски наистина планира да атакува Русия и да окупира граничните й градове, тогава това е най-краткият път към ядрена война, предупреждават в редакцията на хърватското издание Advance.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Все още много се говори за документите на американското разузнаване, изтекли онлайн - има разнообразна информация, от много очевидна до съвсем неочаквана, като тази, в която се твърди, че Евгений Пригожин е искал да разкрие позиции на руската армия на украинците в замяна на изтеглянето им от Бахмут. Може би е така, не можем да знаем, но също така е възможно да е била пусната невярна информация, за да ескалира напрежението между ЧВК "Вагнер“ и руската армия. Разбира се, този конфликт между наемниците на Пригожин и руското министерство на отбраната също може да е напълно фиктивен и отново с цел заблуда на врага.

Имайки това предвид, нека да разгледаме скорошен доклад на The Washington Post, също базиран на изтекли документи от разузнаването. В статията се твърди, че украинският президент Володимир Зеленски има изключително амбициозни планове за връщане на украински територии и по-специално обмисля възможността за започване на директни атаки срещу самата Русия и дори завземане на части от нейната територия. Всичко това, както се казва в материала, в името на принуждаването на Москва да прекрати въоръжения конфликт.

Ясно е, че подобни планове са изключително опасни по своята същност и западните държави, дори САЩ, директно призоваха Украйна да не нанася удари по руска територия. Следователно на Украйна не се дават оръжия, с които може да нанесе подобен удар. Ситуацията обаче се променя - Обединеното кралство потвърди доставката на нови ракети с голям обсег на ВСУ.

Нека ви напомня, че миналата седмица Великобритания стана първата западна държава, която прехвърли ракети с голям обсег на Украйна. Storm Shadow, стелт система за крилати ракети, има обсег от 250 километра, многократно по-голям от този на американските HIMARS (80 километра).

Възниква въпросът кой наистина "не иска“ Украйна да нападне Русия? И какво, ако всички призиви да се внимава са просто шоу за обществото, а зад кулисите Украйна да се готви точно за такъв удар?

В крайна сметка, ако информацията, представена от The Washington Post, е вярна, това означава, че Киев вече е подготвил план за удар по територията на Руската федерация. Не е необходимо да се говори отделно за това колко опасна е тази идея, защото тогава Кремъл ще има аргумент да обяви, че срещу Русия е извършена атака. И при такъв сценарий, както Кремъл предупреди по-рано, Москва е готова да използва "всички средства, с които разполага".

Ами ако се случи? Имат ли авторите на подобни идеи готов план за следващите възможни стъпки? Ами ако Русия реши да отговори с ядрени сили? Ами ако се използва тактическо ядрено оръжие, да речем, срещу Киев? Каква ще бъде следващата стъпка за Украйна и нейните съюзници? В края на краищата последният път, когато беше използвано такова оръжие, принуди Япония набързо да капитулира. Но сега времената са други. Тогава само САЩ имаха атомна бомба. Днес броят на ядрените сили се е увеличил, въпреки че малко са тези, които са готови да използват такива оръжия. С изключение може би на Русия, която според Москва ще го направи в случай на "екзистенциална заплаха“.

Нека поговорим за това какво още е известно за споменатите документи. Твърди се, че Володимир Зеленски зад затворени врати е предложил много брутална стратегия, която включва окупация на населени места в Русия и взривяване на тръбопровода, който доставя петрол от Русия до Унгария, т.е. съсед на Украйна и член на НАТО. По-нататък в документа се казва, че именно поради тази причина Володимир Зеленски в частни разговори със западните лидери настоява те да прехвърлят ракети с голям обсег на Украйна. Тогава Украйна ще може да поразява цели вътре в Русия.

Ако информацията в тези документи е вярна и едва сега достига до обществеността, тогава Володимир Зеленски иска да премине към по-агресивна стратегия от тази, която публично защитава. Тази публична стратегия изглежда изключително скромна, когато става въпрос за възможни удари, които биха могли да провокират Русия.

Представители на Пентагона, според The Washington Pot, не са поставили под въпрос автентичността на тези документи.

Тук си струва да зададем още един въпрос. Възможно ли е Зеленски да е правил такива планове, въпреки факта, че САЩ, ако се вярва на публичните декларации, са против? Или предположенията, че именно САЩ тласкат Зеленски към подобни действия, са по-близки до истината? В крайна сметка същото наблюдавахме и в някои други ситуации. Например, когато стана дума за взривяването на газопровода "Северен поток“. Вашингтон отрече всякакво участие в случилото се, но някои разследвания сочат, че този саботаж е бил внимателно обмислен и вероятно извършен от администрацията във Вашингтон.

На среща, която се проведе в края на януари, Володимир Зеленски предложи украинската армия да "нанесе удари срещу Руската федерация“ и да изпрати украински сухопътни сили на вражеска територия, за да превземат някои гранични градове (които не се споменават), според един от документите с гриф "строго секретно". Целта беше, както се казва в документа, "да се даде предимство на Киев в преговорите с Москва“.

В отделна среща в края на февруари с генерал Валерий Залужни, главнокомандващ на украинските въоръжени сили, Володимир Зеленски "изрази загриженост“, че Украйна не разполага с ракети с голям обсег, способни да поразят силите, разположени в Русия. Тогава Володимир Зеленски предложи атакуване на цели в Ростовска област, регион в Южна Русия, с помощта на дронове вместо ракети, според друг таен документ.

На среща в средата на февруари с вицепремиера Юлия Свириденко Зеленски предложи да се "вдигне във въздуха“ нефтопроводът "Дружба“, който доставя петрол на Унгария и е построен още по времето на Съветския съюз. "Зеленски отбеляза, че Украйна просто трябва да взриви петролопровода и по този начин вероятно да унищожи индустрията на Унгария, която до голяма степен зависи от руския петрол“, се казва в документа.

На въпрос дали предлага окупация на руски региони, Владимир Зеленски по време на интервю за The Washington Post в Киев отрече твърденията на американското разузнаване, като ги нарече "фантазии“. Той обаче заяви, че Украйна има право да използва нетрадиционни тактики в интерес на отбраната.

"Украйна има безусловното право да се защитава и ние правим точно това. Украйна не е окупирала никого, точно обратното. Когато толкова много хора са загинали, когато масовите гробове се множат и нашите хора страдат, аз съм сигурен, че трябва да използваме всякакви трикове“, подчерта президентът на Украйна.

Да, Зеленски изхожда от предпоставката, че всичко е позволено в името на отбраната на страната и по принцип мнозина ще се съгласят с него. Но няма нужда да напомняме, че ситуацията е много сложна. Британските ракети Storm Shadow могат да отворят кутията на Пандора, защото ако започнат интензивни удари на руска територия, тогава Москва почти сигурно ще ескалира въоръжения конфликт. Може дори да се каже, че в тази ситуация, когато нещата явно не вървят на изток, Москва всъщност търси подходящ претекст за ескалация. Ясно е, че нещата, изложени в материала на The Washington Post, само ще потвърдят за някои в Москва, че всъщност "това е война срещу Русия“, въпреки че сега ситуацията е много сложна. Всичко казано може да е истина или преднамерена заблуда, която да принуди противниците да се самоунищожат.