Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обмисля възможността да използва около 200 милиона долара американско военно финансиране за оказване на оперативна помощ на Украйна, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои неназовани източници.

Администрацията на Байдън преценява дали може да отпусне около 200 милиона долара военно финансиране от САЩ, за да осигури незабавна подкрепа на Украйна, тъй като по-голям пакет от помощ остава блокиран в Конгреса, според хора, запознати с въпроса.

Средствата могат да бъдат използвани за осигуряване на критични оръжия, консумативи и друго оборудване, тъй като Украйна е изправена пред недостиг на артилерия, докато руските войски напредват бавно през последните седмици.

"Дискусиите за използване на малкото количество резерви на Пентагона подчертават неистовите усилия на Белия дом да намери всякаква възможна подкрепа за Украйна.

Но възможното финансиране е мизерно в сравнение с повече от 61 милиарда долара помощ за Украйна, която президентът Джо Байдън поиска от Конгреса“, пише Bloomberg.

По-рано председателят на Камарата на представителите на САЩ републиканецът Майк Джонсън заяви, че законопроектът за допълнително финансиране на Украйна ще бъде разгледан веднага щом бъде решен въпросът за финансирането на федералното правителство.