Администрацията на американския президент Джо Байдън се опитва да принуди Китай към поемането на ангажименти, като настоява за провеждането на вълна от срещи и телефонни разговори на всички нива – стратегия, насочена към облекчаване на напрежението в двустранните отношения и към представяне на президента Си Дзинпин като "непокорен“, ако откаже съдействие, отбелязват в редакцията на Bloomberg.

Подходът, описан от запознати с въпроса, включва предложения за срещи и телефонни обаждания от най-ниско ниво до евентуален разговор между Си и Байдън. Освен това той има за цел да успокои съюзниците на американците в Азия и Европа, които са разтревожени, че САЩ не правят достатъчно, за да облекчат напрежението, което според мнозина може да прерасне в открит конфликт.

Източници на агенцията признават, че стратегията може да създаде на САЩ образ на молител, търсещ благоразположението на мощния си противник. Тя вече предизвика скептицизъм от критиците на администрацията на Байдън, които предупреждават, че по този начин САЩ изглеждат слаби.

Говорител на Белия дом не е отговорил на искане за коментар.

"Това е умна, но рискована игра. Изглежда достоверно за Европа и Азия. Но също така рискува да затвърди мнението на Китай, че имаме повече нужда от тях и че те могат да управляват дневния ред в двустранните отношения“, предупреждава Евън Медейрос, бивш старши директор за Азия в Съвета за национална сигурност на Барак Обама.

Натискът е започнал сериозно през последните седмици, след утихването на скандала с предполагаемия китайски шпионски балон. Посещението на президента на Тайван Цай Инг-вен в САЩ, което включваше безпрецедентна среща на американска земя с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, допълнително усложни всички усилия за намаляване на напрежението.

Оттогава администрацията във Вашингтон е лансирал идеята за разговори и срещи с висшето ръководство в Китай, включително между министъра на отбраната Лойд Остин и неговия колега, както и между министрите на търговията на двете страни.

Министърът на финансите Джанет Йелън, министърът на търговията Джина Раймондо и пратеникът по климата Джон Кери планират пътувания до Китай. Подготовката им е  придружена от по-широка кампания за уверения на Вашингтон, че не желае прекъсване на икономическите връзки с Пекин.