Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън ще подкрепи удължаването на срока на действие на чл. 702 от Закона за наблюдение на чуждите разузнавателни служби (FISA), съобщиха от Белия дом. Действието на законодателния акти, който позволява електронно наблюдение на чужденци извън територията на САЩ, изтича през декември 2023 г.  

"Чл. 702 се оказа крайъгълен камък на националната сигурност на САЩ. Той е безценен инструмент, който продължава да защитава американците всеки ден и гарантира, че отбраната, разузнаването и правоприлагането на САЩ реагират по подходящ начин на заплахи от КНР, Русия, подли киберпрестъпници, терористи и онези, които се стремят да навредят на нашата критична инфраструктура“, се казва в изявление на съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, разпространено от Белия дом.

Главният прокурор и директорът на националното разузнаване на САЩ, става ясно от изявлението, вече са внесли съответното искане за удължаването на FISA до ръководството на Конгреса.

Чл. 702 от FISA позволява наблюдение без заповед на лица, които са извън Съединените щати, но използват американски електронни услуги. Така разузнаването получава данни, използвани за борба с международния тероризъм. Законът FISA е приет през 1977 г., а измененията към него, включително чл. 702, са приети през 2008 г. Разпоредбата бе удължена от Конгреса на САЩ в началото на 2018 г. за период от шест години, до края на 2023 г. Редица американски политици предложиха тя да получи статут на постоянно действащ член от закона.