Президентът на Египет Абдел-Фатах ас Сиси положи клетва за трети шестгодишен мандат във вторник, след като беше преизбран на гласуване през декември, на което не срещна сериозни съперници, пише Associated Press.

Той положи клетва пред парламента, който заседава в новата административна столица в пустинята край Кайро.

Ас Сиси спечели 89,6% от гласовете на изборите през декември с избирателна активност от 66,8%, или повече от 67 милиона регистрирани избиратели. Той се състезава срещу трима практически непознати противници.

Гласуването беше засенчено от войната Израел-Хамас в Газа на източната граница на Египет, която заплашваше да прерасне в по-широки регионални сътресения.

Ас Сиси беше избран за първи път за президент в средата на 2014 г., след което беше преизбран през 2018 г. Година по-късно конституционните поправки, приети на общ референдум, добавиха две години към втория мандат на  ас Сиси и му позволиха да се кандидатира за трети, шестгодишен срок.

Победата му на тези последни избори беше широко възприемана като неизбежна. Тримата му опоненти бяха маргинални политически фигури, които рядко се срещаха по време на предизборната кампания, отбелязва агенцията.