По-голямата част от гражданите на Германия (70%) планират да ограничат контактите си по време на Коледните и Новогодишните празници заради пандемията от коронавируса и разпространението на новия щам "Омикрон“. Това показват резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от изследователския институт Infratest dimap за телевизионния канал ARD.

В анкетата, проведена от 7 до 8 декември, са участвали 1266 души. 39% от анкетираните са посочили, че възнамеряват напълно да ограничат контактите, а други 31% са казали, че искат по някакъв начин да намалят общуването с други хора. В същото време 26% от гражданите на страната не смятат да прибягват до тази ограничителна мярка за предстоящата Коледа.

През декември миналата година, както подчертаха социолозите, когато в Германия бяха в сила много строги карантинни мерки, 83% от гражданите заявиха, че ще ограничат контактите по Коледа. Само 14% се изказа против.

Коледа се смята за най-обичания празник в Германия и основната причина за среща с роднини. Около 80% от гражданите на страната празнуват този празник със семействата си. По правило задължителен елемент от предпразничната програма е посещението на коледните базари. Въпреки това, тази година много коледни базари ще бъдат затворени поради рестриктивни мерки, въведени за ограничаване на разпространението на коронавируса.

В момента епидемиологичната ситуация в страната остава доста трудна. По данни на Института по вирусология "Роберт Кох“ броят на потвърдените нови случаи на инфекция в Германия се е увеличил с 61 288 през последните 24 часа. От началото на годината инфекцията е открита при 6 423 520 души. От последствията от заболяването, причинено от коронавирус, за 24 часа в страната са починали 484 пациенти. Общият брой на починалите за цялото време на пандемията достигна 104 996. Седемдневното разпространение на коронавирус в Германия (броят на заразените на 100 хиляди души на седмица) вече е 413,7.

Превод и редакция: Тереза Герова