Асошиейтед прес (AP) уволни журналист, който погрешно написа, че руски ракети са паднали в Източна Полша. Това съобщи в понеделник порталът The Daily Beast.

Както пише изданието, става дума за доклад, публикуван на 15 ноември от агенцията, който твърди, цитирайки неназован високопоставен представител на американското разузнаване, че "руски ракети“ са пресекли полската граница, убивайки двама души.

Тази информация беше активно цитирана в интернет и по телевизията и "изплаши света", отбелязва порталът. На 16 ноември агенцията направи корекция и премахна новината. В бележката се посочва, че АП "погрешно е съобщила" за падането на "руски ракети". Агенцията признава, че ракетите "най-вероятно са били изстреляни от Украйна".

На 21 ноември агенцията уволни журналиста Джеймс Лапорта, който написа оригиналната история. Според портала новината е написана в съавторство с Джон Лестър, но той все още работи в AP. Един от проблемите с материала е бил, че информацията се е основавала на данни от един източник, въпреки че правилата изискват "повече от един източник, ако източникът е анонимен“. Представител на агенцията, който разговаря с The Daily Beast, не коментира информацията за уволнението на свой колега, но посочи "строгите редакционни стандарти и практики на AP".