Армията на САЩ намалява числеността на силите си с около 24 000 души, или почти 5 %, и се преструктурира, за да бъде в състояние да води по-добре следващата голяма война, тъй като службата се бори с недостига на кадри, който не позволява да се привлекат достатъчно войници, за да се запълнят всички работни места, пише  Associated Press.

Съкращенията ще се отнасят предимно до вече освободени длъжности, а не до действителни войници, включително до длъжности, свързани с борбата с бунтовниците, които бяха многобройни по време на войните в Ирак и Афганистан, но днес не са толкова необходими. Около 3 000 от съкращенията ще бъдат извършени в армейските сили за специални операции.

В същото време обаче планът предвижда да се добавят около 7500 военнослужещи в други важни мисии, включително подразделения за въздушна отбрана и борба с дронове, както и пет нови оперативни групи по света с подобрени кибернетични, разузнавателни и ударни способности на далечни разстояния.

Секретарят на армията Кристин Вормут заяви, че тя и началникът на армията генерал Ранди Джордж са работили за намаляване на броя на местата, където има празни или излишни позиции.

"Отдалечаваме се от борбата с тероризма и бунтовничеството. Искаме да се подготвим за широкомащабни бойни операции", заяви Вормут пред репортери във вторник. "Така че разгледахме къде има части от структурата на силите, които вероятно са били по-свързани с борбата с бунтовниците, например, и от които вече не се нуждаем."

Джордж добави, че ръководителите на армията са направили много анализи, за да изберат местата за съкращения.

"Нещата, които искаме да нямаме в нашето формирование, всъщност са неща, които не смятаме, че ще ни направят успешни на бойното поле занапред", коментира той.

Според документ на армията службата е "значително преструктурирана" и няма достатъчно войници, които да запълнят съществуващите подразделения. В него се посочва, че съкращенията са "пространства", а не "лица" и армията няма да иска от войниците да напуснат силите.

Вместо това решението отразява реалността, че от години армията не е в състояние да запълни хиляди празни длъжности. Въпреки че армията в сегашния си вид може да има до 494 000 войници, общият брой на войниците на активна служба в момента е около 445 000. Според новия план целта е през следващите пет години да се привлекат достатъчно войници, за да се достигне ниво от 470 000 души.

Планираният процес на преструктуриране идва след две десетилетия на война в Ирак и Афганистан, които принудиха армията бързо и драстично да се разшири, за да запълни бригадите, изпращани на фронта. Това включи и мащабна мисия за борба с бунтовниците, за да се пребори с "Ал Кайда", талибаните и групировката "Ислямска държава".

С течение на времето фокусът на армията се измести към конкуренцията на великите сили от страна на противници като Китай и Русия, както и заплахите от Иран и Северна Корея. Войната в Украйна пък показа необходимостта от по-голям акцент върху системите за противовъздушна отбрана и високотехнологичните способности както за използване, така и за противодействие на безпилотни летателни апарати с въздушно и морско базиране.

Ръководителите на армията твърдят, че са разгледали внимателно всички специализирани длъжности в службата в търсене на места за съкращаване. Освен това те са проучили продължаващите усилия за модернизиране на армията с нови високотехнологични оръжия, за да определят къде трябва да се съсредоточат допълнителните сили.

Според плана армията ще съкрати около 10 000 места за инженери и други подобни длъжности, които са свързани с мисиите за борба с бунтовниците. Допълнителни 2700 съкращения ще дойдат от части, които не се разгръщат често и могат да бъдат съкратени, а 6500 ще идват от различни обучителни и други длъжности.

Ще бъдат съкратени и около 10 000 длъжности от кавалерийски ескадрили, бригадни бойни екипи "Страйкър", пехотни бригадни бойни екипи и бригади за подпомагане на силите за сигурност, които се използват за обучение на чуждестранни сили.

Измененията представляват значителна промяна в подготовката на армията за широкомащабни бойни операции срещу по-усъвършенствани врагове. Но те също така подчертават сериозните предизвикателства при набирането на войници, пред които са изправени всички военни служби.

През последната фискална година, която приключи на 30 септември, Военноморските сили, Сухопътните войски и Военновъздушните сили не са успели да постигнат целите си за набиране на персонал, докато Морската пехота и малките Космически сили са постигнали целите си. Армията е привлякла малко повече от 50 000 новобранци, което е доста по-малко от публично обявената "амбициозна цел" от 65 000 души.