Малко преди посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Украйна, американските власти са установили контакт с Москва, за да избегнат "конфликтни ситуации“, съобщава информационната агенция Associated Press, като се позовава на информация от Белия дом.

Според агенцията "комуникацията с руснаците е осъществена, за да се избегнат конфликтни ситуации“. По този начин страните са се опитали да избегнат грешни изчисления, които биха могли да доведат до конфликт между ядрените сили, се казва в медийния доклад.

Агенцията отбелязва, че "подобно посещение е рядко явление“, тъй като президентите на САЩ обикновено не посещават зони на конфликт, в които американците не контролират въздушното пространство. В Украйна няма американски военни, с изключение на малък отряд морски пехотинци, които охраняват посолството на САЩ в Киев, твърди медията.

Агенцията посочва, че докато Байдън е бил в Украйна, американски разузнавателни самолети Boeing E-3 Sentry и Boeing RC-135 са охранявали въздушното пространство.