Съединените щати и Южна Корея започнаха най-голямото си съвместно военно учение от години в понеделник, на които целят да демонстрират засилената си отбранителната си позиция срещу нарастващата ядрена заплаха от Северна Корея, предава Associated Press.

Маневрите може да предизвикат гневен отговор от Пхенян, който увеличи дейността си по тестване на ядрени оръжия до рекордно темпо тази година, като същевременно многократно заплашваше с удари Сеул и Вашингтон на фона на продължаващата задънена улица в дипломацията.

Ученията Ulchi Freedom Shield ще продължат до 1 септември в Южна Корея и ще включват полеви учения с участието на самолети, военни кораби, танкове и потенциално десетки хиляди войници.

Докато Вашингтон и Сеул описват ученията си като отбранителни, Северна Корея ги представя като репетиции за нахлуване и ги използва, за да оправдае своите ядрени оръжия и разработки на ракети.

Съобщава се, че Ulchi Freedom Shield, който започна заедно с четиридневна програма за обучение по гражданска отбрана в Южна Корея, ще включва учения, симулиращи съвместни атаки, снабдяване на фронтовата линия с оръжия и гориво и ликвидиране на оръжия за масово унищожение.

Съюзниците също така ще тренират за атаки с дронове и други нови разработки във военните действия, показани по време на войната в Украйна, и ще практикуват съвместни военно-цивилни отговори на атаки срещу морски пристанища, летища и големи индустриални съоръжения като фабрики за полупроводници.

Превод и редакция: Иван Христов