Преди Съединените щати да позволят на украинските въоръжени сили да използват западни оръжия, за да удрят руска територия, повече от 90 хиляди руски войници са се подготвяли за нова офанзива на границата.

Според Associated Press от края на май Украйна има възможност да атакува руски войски и системи за противовъздушна отбрана на 20 километра от границата в района на Харков. Украински екипажи съобщиха, че ракетните системи HIMARS са били задействани само часове след получаване на разрешението.

"Залозите бяха високи по онова време, тъй като украинските военни лидери очакваха нова атака, предназначена да отклони войските от други ожесточени бойни полета в района на Донецк. Първият заместник-министър на отбраната Иван Гаврилюк заяви пред AP, че най-малко 90 000 руски войници са били подготвяни за нова офанзива дълбоко в Русия“, пише медията.

Един от бойците с позивна "Хефест“ разказа пред изданието за първите часове, когато е дадено разрешение за използване на ракетни системи.

"HIMARS не спря да говори през целия ден“, заяви той, "От първите дни украинските сили успяха да унищожат цели колони войски по границата, чакащи заповеди да влязат в Украйна“.

Динамиката се промени почти веднага, което позволи на украинските сили да стабилизират тази част от фронтовата линия. Преди това украинските въоръжени сили можеха да отблъскват само приближаващи атаки на пехотата; сега вече могат да използват повече артилерия срещу руски огневи точки.

В същото време украинските власти се надяват да убедят американските съюзници да разрешат използването на ATACMS срещу конкретни цели.

"Бихме могли да атакуваме командните пунктове на (руската) бригада и цялата северна група, защото те се намират на 100-150 километра от фронтовата линия“, казва Хефест. "Конвенционалните боеприпаси няма да ги достигнат. С тях можем да направим много, за да унищожим командните им центрове".