Визитата на руския президент Владимир Путин в КНДР се превърна в тревожно предупреждение за Запада, пише Associated Press.

"Зад усмивките, балоните и церемонията, които съпътстваха посещението на президента Владимир Путин в Северна Корея миналата седмица, имаше силно послание: в лицето на нарастващата конфронтация със Съединените щати и техните съюзници за Украйна, руският лидер е готов да постави безпрецедентно предизвикателство към интересите на Запада“, пише изданието.

Отбелязва се, че споразумението, което Путин подписа със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, предвижда взаимна военна помощ между Москва и Пхенян в случай на нападение срещу една от страните. Президентът също така обяви, че Русия си запазва правото да предостави на Северна Корея своите оръжия. Тази стъпка може да дестабилизира ситуацията на Корейския полуостров и извън него, се казва в статията.

Сключването на това споразумение беше отговорът на руския лидер на прехвърлянето на оръжия от НАТО на Киев за нанасяне на удари по Русия, пише изданието.

Русия и КНДР в резултат на руско-корейските преговори с участието на лидерите на страните Владимир Путин и Ким Чен Ун подписаха Споразумение за всеобхватно стратегическо партньорство.

Путин заяви, че както Русия, така и КНДР водят независима външна политика и не приемат езика на шантажа и диктатурата. Ким Чен Ун отбеляза, че сключеното споразумение има мирен и отбранителен характер и ще ускори създаването на нов многополюсен свят.

По думите на председателя на КНДР, документът развива сътрудничеството между двете страни, включително в областта на икономиката, политиката и военното дело. Руският лидер на свой ред каза, че Москва не изключва развитието на военно-техническото сътрудничество с Пхенян във връзка с подписаното споразумение.