Полша е ударена от руски ракети, засега е известно за две жертви, съобщава Associated Press.

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер не потвърди незабавно информацията от високопоставен служител на американското разузнаване, който говори при условие за анонимност поради чувствителния характер на ситуацията. Но Мюлер каза, че висши лидери провеждат спешна среща поради "кризисна ситуация“.

Съобщава се, че един или два снаряда са ударили трактор, превозващ зърно близо до село Пржеводов, което се намира на около пет мили от украинската граница, малко преди 16:00 часа във вторник следобед.

Матеуш Моравецки, полският премиер, свика извънредно заседание на комисията по национална сигурност на страната, за да разгледа "кризисната ситуация".

Полски министър заяви пред The Telegraph, че "разследването  на ракетния удар все още продължава".

Говорителят на Пентагона Патрик Райдър заяви пред репортери: "Запознати сме със съобщенията в пресата, в които се твърди, че две руски ракети са ударили място в Полша близо до границата с Украйна".

"Мога да ви кажа, че в момента нямаме никаква информация, която да потвърди тези доклади и разглеждаме това допълнително.“

Той добави: "В момента нямаме информация, която да потвърди съобщенията в пресата. Разглеждаме тези съобщения. Това е всичко, което имаме към момента в съобщенията в пресата.“

Виктор Орбан, премиерът на Унгария, също свика заседание на своя съвет по отбрана, според неговия говорител.

Смъртоносният инцидент бележи първия път, когато руска атака срещу Украйна е причинила смъртта на човек в НАТО от началото на войната.

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, по-рано заяви, че 30-те членки ще защитават всеки сантиметър от неговата територия в отговор на руската инвазия в Украйна.

Източници от сферата на отбраната обаче изразиха предпазливост пред изданието, подчертавайки, че това вероятно е "случаен случай“ от страна на Русия.

Артис Пабрикс, министър на отбраната и вицепремиер на Латвия, каза: "Моите съболезнования на нашите полски братя по оръжие. Престъпният руски режим изстреля ракети, които бяха насочени не само срещу украински цивилни, но също така паднаха на територията на НАТО в Полша. Латвия напълно подкрепя полските приятели и осъжда това престъпление".

Междувременно външното министерство на Естония написа: "Последните новини от Полша са много тревожни. Ние се консултираме в тясно сътрудничество с Полша и други съюзници. Естония е готова да защитава всеки сантиметър от територията на НАТО. Ние сме напълно солидарни с нашия близък съюзник Полша".

Засегната е и съседна Молдова. Там съобщиха за масови прекъсвания на електрозахранването, след като ударите прекъснаха ключов електропровод, който захранва малката нация, заяви държавен служител.

Украйна беше ударена от залп от ракети часове след като украинският президент Володимир Зеленски каза, че Русия трябва да приеме границите на страната му и да изтегли войските си, за да се проведат мирни преговори.

Най-малко един човек беше убит в Киев, когато ракета удари жилищна сграда и електричеството беше прекъснато за половината жители на столицата, според кмета Виталий Кличко. Ударите по критична инфраструктура предизвикаха прекъсвания на тока в градове, далеч от фронтовите линии, включително в Лвов в далечния запад. Белият дом осъди атаката на Русия по време на срещата на лидерите на Г-20 в Бали.