Подкрепата сред американската общественост за предоставянето на оръжия и пряка икономическа помощ на Украйна спада, докато руската военна интервенция наближава своята първа годишнина. Това показа ново проучване на Центъра за изследване на обществените въпроси на Associated Press и NORC.

Четиридесет и осем процента казват, че подкрепят предоставянето на оръжия от САЩ на Украйна, като 29% са против, а 22% казват, че не са нито за, нито против. През май 2022 г., по-малко от три месеца след началото на войната, 60% от възрастните американци подкрепяха изпращането на оръжия на Украйна.

Американците са приблизително разделени относно изпращането на държавни средства директно в Украйна, с 37% за и 38% против, като 23% не казват нито едното, нито другото. Признаците за намалена подкрепа за Украйна идват, когато президентът Джо Байдън е на път да пътува до Полша следващата седмица, за да отбележи първата годишнина от най-големия конфликт в Европа след Втората световна война, отбелязва агенцията.

Байдън многократно е заявявал, че Съединените щати ще помогнат на Украйна "колкото е необходимо“ да отблъсне руската инвазия, която започна на 24 февруари миналата година. В тайна, обаче, представители на администрацията предупредиха украинските служители, че има граница на търпението на тясно разделения Конгрес - и американската общественост - за цената на война без ясен край, пише Associated Press. Конгресът одобри около 113 милиарда долара икономически, хуманитарни и военни разходи през 2022 г.

Проучването показва, че 19% от американците имат голямо доверие в способността на Байдън да се справи със ситуацията в Украйна, докато 37% казват, че имат само някакво доверие, а 43% почти никакво.

Възгледите за начина, по който Байдън се справя с войната, се разделят до голяма степен по партийни линии. Сред демократите 40% казват, че имат голямо доверие в Байдън, че ще се справи със ситуацията, 50% имат известно доверие и 9% нямат почти никакво. Сред републиканците голямо мнозинство (76%) казват, че почти нямат никакво доверие. Тези числа са до голяма степен непроменени от миналия май.

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, преди да спечели председателския пост, обеща, че републиканците няма да пишат "празен чек“ за Украйна, след като поемат властта. А някои от най-дясно настроените републиканци нападнаха лидера на малцинството в Сената Мич Макконъл от Кентъки заради подкрепата му за законопроект за разходи от 1,7 трилиона долара, приет през декември, който включва около 47 милиарда долара за Украйна.

Мнозинството от американците, 63%, все още подкрепят налагането на икономически санкции на Русия, показва проучването, въпреки че това също е намаляло от 71%, които казаха това през май 2022 г.

И 59% казват, че ограничаването на щетите за икономиката на САЩ е по-важно от ефективното санкциониране на Русия, дори ако това означава, че санкциите са по-малко ефективни. Преди почти година, през март 2022 г., ситуацията беше обратна: 55% казваха, че е по-голям приоритет да се санкционират ефективно Русия, дори ако това означава щети за икономиката на САЩ.

Като цяло проучването показва, че около една четвърт от американците, 26%, сега казват, че САЩ трябва да имат основна роля в ситуацията, спад от 40% през март 2022 г. Все пак 49% казват, че САЩ трябва да имат второстепенна роля роля, а само 24% казват, че не трябва да има никаква роля.

От миналия март процентът на демократите, които казват, че САЩ трябва да имат основна роля, е намалял леко от 48% на 40%, докато сред републиканците е спаднал от 35% на 17%.

Демократите също остават по-склонни от републиканците да подкрепят налагането на икономически санкции на Русия (75% към 60%), приемането на бежанци от Украйна (73% към 42%), предоставянето на оръжие на Украйна (63% към 39%) и изпращането на държавни средства на Украйна (59% към 21%). Подкрепата е намаляла поне леко сред демократите и републиканците от миналия май.