Губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргум, бивш софтуерен предприемач, който прие набор от закони тази година, насърчаващи консервативните политики по въпросите на културната война, изтъкна своите корени от малък град и бизнес опит, когато обяви кандидатурата си за Републиканската президентска номинация за 2024 г., пише Associated Press.

66-годишният Бъргум се присъединява към дълъг списък от претенденти, които се надяват да нарушат преднината на бившия президент Доналд Тръмп в надпреварата. Губернаторът на четвъртия най-малко населен щат в страната направи съобщението в The Wall Street Journal и започна кампанията си в град Фарго, където живее и който е близо до малкото фермерско градче Артър, където е израснал.

"Не би трябвало да е изненада, че ценностите на малкия град са ме ръководили през целия ми живот“, e заявил Бъргум пред тълпата. "И честно казано, големите градове биха могли да използват повече идеи и повече ценности от малките градове точно сега.“

Бъргъм говори под табела, която го обявяваше за "Нов лидер за променяща се икономика“, повтаряйки лозунг, който използва за първи път в успешната си губернаторска кампания през 2016 г. Преизбран през 2020 г., той има право да се кандидатира за трети път през 2024 г.

Познат на малцина извън Северна Дакота, Бъргум е изправен пред огромно предизвикателство в област, доминирана от Тръмп и по-известния губернатор в надпреварата Рон ДеСантис от Флорида.

Като доказателство за големите шансове на Бъргум, той дори не е най-забележителният кандидат, който да обяви президентска кампания в сряда. Четиристотин мили на юг, бившият вицепрезидент Майк Пенс стартира кандидатурата си за Белия дом в Айова, изправяйки се срещу президента (Доналд Тръмп), на когото служи лоялно четири години.

Бъргум планира веднага да посети щатите с предсрочно гласуване. Той ще води кампанията си в четвъртък и петък в Айова, където се провеждат първите в страната републикански фракции, и в събота и неделя в Ню Хемпшир, където се провеждат първите първични избори на Републиканската партия.

Във видеоклип, предварителен за изявлението му, Бъргум се представя като здравят разум, консерватор от провинциален щат, с ясен опит в енергийната политика и далеч от горчивата война на думи между Тръмп и ДеСантис, докато кампанията на Републиканската партия през 2024 г. се разгаря.

"Гняв, викове, вътрешни битки, това вече няма да помогне“, каза Бъргъм във видеото, което включва спиращи дъха гледки от цяла Северна Дакота. "Нека свършим нещата. В Северна Дакота слушаме с уважение и си говорим за нещата. Така можем да върнем Америка обратно в правия път."

Новите закони, които той подписа тази година, включват забрана на абортите с малки изключения до шест гестационна седмица, преди повечето жени да разберат, че са бременни. Други закони забраняват на училищата и държавните агенции да изискват от своите служители да наричат ​​транссексуалните хора с местоименията, които използват, както и да забраняват на транссексуални момичета и жени да се състезават в женски спортове.

Неговото видео за предварителен преглед също докосна фино неговата опозиция срещу идеологията на "събудените“ – всеобхватен термин, който консерваторите използват пренебрежително, за да обозначат политики или идеи, които признават съществуването на социална несправедливост и расово неравенство.

"Израснах в малък град в Северна Дакота“, е заявил Бъргум. "Събуждането беше това, което правите в 5 сутринта, за да започнете деня.“

Бъргум влиза в надпреварата с завиден опит в енергийната политика от повечето републиканци в светлината на продължилия десетилетие бум на петролната индустрия в Северна Дакота и усилията на неговата администрация да улови въглеродния диоксид от цялата страна.

"Вместо да затваряме американския петрол и газ, ние трябва да отприщим производството на енергия“, е заявил той във видеото, "и да започнем да продаваме енергия на нашите съюзници, вместо да я купуваме от нашите врагове.“

В допълнение към Тръмп, ДеСантис и Пенс, Бъргум ще се изправи срещу бившия посланик на ООН Ники Хейли, американския сенатор Тим Скот от Южна Каролина, бившия губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, бившия губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън, активист против "събудените" Вивек Рамасвами, консервативният радио водещ Лари Елдър и бизнесменът Пери Джонсън.

Очаква се кандидатът на Републиканската партия да се изправи срещу президента демократ Джо Байдън през ноември 2024 г.