Сирийският президент Башар Асад пристигна в Китай на 21 септември на първото си посещение в страната от началото на 12-годишния конфликт в Сирия, по време на който Пекин беше един от основните му поддръжници, предаде Associated Press.

Китайското министерство на външните работи съобщи, че Асад ще присъства на церемонията по откриването на Азиатските игри - международно спортно събитие, което започва на 23 септември в източния град Ханджоу.

Китайският президент Си Дзинпин се очаква да пристигне там на 22 септември и да проведе двустранни срещи с Асад и други държавни и правителствени ръководители, присъстващи на игрите, включително камбоджанския крал Нородом Сихамони, кувейтския престолонаследник шейх Мешал Ал Ахмед Ал Джабер и непалския министър-председател Пушпа Камал Дахал, според китайското външно министерство.

Китай разширява влиянието си в Близкия изток, след като през март посредничи в сключването на споразумение между Саудитска Арабия и Иран, и продължава да подкрепя Асад в сирийския конфликт, в който са загинали половин милион души и голяма част от страната е в руини.

В бъдеще Китай може да играе важна роля във възстановяването на Сирия, което се очаква да струва десетки милиарди долари. Миналата година Сирия се присъедини към китайската инициатива "Един пояс, един път“, в рамките на която Пекин разширява влиянието си в развиващите се региони чрез инфраструктурни проекти.

От офиса на Асад заявиха по-рано, че сирийският лидер е поканен от Си и ще доведе със себе си високопоставена сирийска делегация.

Задълбочаващата се икономическа криза в Сирия доведе до протести в държаните от правителството части на страната. Сирия обвинява за кризата западните санкции и подкрепяните от САЩ кюрдски бойци, които контролират най-големите петролни находища в страната в източната част, близо до границата с Ирак.

Дипломатическите контакти между Сирия и други арабски държави се засилиха след земетресението от 6 февруари, което засегна Турция и Сирия и отне живота на над 50 000 души, включително над 6 000 в Сирия. През май Асад отлетя за Саудитска Арабия, където присъства на срещата на върха на Арабската лига дни след възстановяването на членството на Сирия в 22-членната лига.

Откакто конфликтът в Сирия започна през март 2011 г. с продемократични протести и по-късно се превърна в гражданска война, Иран и Русия помогнаха на Асад да си възвърне контрола над голяма част от страната.

Китай е използвал правото си на вето в ООН осем пъти, за да спре резолюции срещу правителството на Асад, последната от които е от юли 2020 г.

Последното и единствено посещение на Асад в Китай беше през 2004 г., година след водената от САЩ инвазия в съседен Ирак и в момент, когато Вашингтон оказваше натиск върху Сирия.