Енергийните въпроси доминираха разговорите по време на първото официално посещение на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис в Катар в понеделник. Според правителствени източници посещението е показателно за силния интерес и на двете страни към по-нататъшно засилване на двустранните отношения, особено в настоящия момент на регионална нестабилност и енергийна криза, съобщава АНА-МПА.

По време на срещата на Мицотакис с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани те са констатирали общото намерение за задълбочаване на сътрудничеството в енергийния сектор, както и в туризма, инфраструктурата, селското стопанство, културата, спорта и науката.

Срещата се фокусира особено върху енергетиката и потенциала за по-задълбочено и по-систематично сътрудничество в енергийния сектор, като се има предвид водещата роля на Катар в производството на природен газ и стратегията на правителството на южната ни съседка за диверсификация на енергийните източници и гарантиране на енергийната сигурност.

Мицотакис отбеляза, че Гърция, като се има предвид нейната стратегическа позиция в региона и нейната инфраструктура, може да служи като мост между Катар и Европа, като входна точка за енергия към европейския пазар, както през гара Ревитуза, така и през Александруполис. Той посочи, че Гърция е надежден партньор и стълб на стабилността в региона, като същевременно информира емира, че Атина официално е излязла от режима на засилено наблюдение на 20 август, както и посочи многото възможности за инвестиции в страната.

Двамата лидери обсъдиха и текущите регионални развития, като гръцкият премиер подчерта, че в по-широкия регион трябва да преобладава климат на стабилност, като се избягват действия, които подкопават мира по време на катаклизма, причинени от войната в Украйна. Той също така отбеляза ролята на Катар в региона на Персийския залив, който е от решаващо значение за гръцките интереси.

Гръцкият премиер също поздрави емира за домакинството на Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар през ноември, като му пожела успех и прие поканата да посети Катар отново по време на шампионата.

Превод и редакция: Иван Христов