Израел и Турция се споразумяха да възстановят изцяло дипломатическите връзки и да върнат посланиците си в двете страни, съобщава AFP.

Отношенията между Турция и Израел постепенно се подобриха през последните месеци след продължилия години разрив около Палестина.

Анкара веднага заяви, че този ход не означава, че Турция изоставя палестинците и че ще "продължи да защитава“ тяхната кауза.

"Подобряването на отношенията ще допринесе за задълбочаване на връзките между двата народа, разширяване на икономическите, търговските и културните отношения и укрепване на регионалната стабилност“, заявиха от канцеларията на израелския премиер Яир Лапид.

Напрежението между Турция и Израел беше възникна през 2010 г., когато израелски командоси щурмуваха кораб на турска неправителствена организация, превозващ помощ за Газа. Турски активисти и израелски войници бяха ранени при инцидента, твърдят и двете страни.

През 2018 г. двете страни от Близкия изток изгониха взаимно посланиците си заради убийството на 60 палестинци от израелските сили по време на протести в Газа срещу откриването на посолството на Съединените щати в Йерусалим.

Кабинетът на Лапид обяви, че посланиците и генералните консули ще се завърнат след "решението да се повиши нивото на връзките до пълни дипломатически отношения“.

Израелският премиер е разговарял по телефона с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в сряда вечерта, според изявление от кабинета му. Двамата са се споразумели да заздравят отношенията, като това ще доведе до "много добри постижения“, особено в областта на туризма и икономиката.

Лапид разкри още, че директните полети от Израел до Турция също ще бъдат възобновени скоро.

Посещението в Турция на израелския президент Исак Херцог през март, последвано от посещения на двамата външни министри, спомогна за стоплянето на отношенията след повече от десетилетие на напрежение.

Първият турски дипломат Мевлют Чавушоглу заяви в сряда, че страната му ще "продължи да защитава правата на палестинците“, въпреки размразяването на отношенията с Израел.

"Важно е нашите послания [по палестинския въпрос] да се предават директно чрез посланика“, отбеляза той, докато обявяваше, че турски посланик ще бъде изпратен в Тел Авив, столицата на Израел.

Превод и редакция: Иван Христов