"АХТУНГ! Хърватия е между три мини-фашизма“. С такова заглавие излезе на корицата си хърватското списание Express, като го придружи с ликовете на президента на Сърбия Александър Вучич, премиера на Унгария Виктор Орбан и най-вероятният бъдещ премиер на Италия Джорджия Мелони, изобразени с "хитлерови мустачки" в цветовете на националните им знамена.

Това предизвика моментална бурна реакция от Белград, където редица министри от правителството на Вучич реагираха на публикацията.

"Страна, в която неонацистите поставят табели в Ясеновац, където кирилицата е забранена, където улици и площади носят имената на усташки идеолози и терористи, която се храни с ксенофобия и страх от своите съседи, има най-много причини да се страхува от себе си и вътрешен екстремизъм“, заяви министърът на външните работи на западната ни съседка Никола Селакович, цитиран от сръбската рецакция на телевизия N1.

Реагира и одиозният министър на вътрешните работи Александър Вулин, за когото корицата е "срамна“, предава ежедневникът "Новости“.

По думите му, "в Хърватия знаят, че няма прилика между Вучич и Хитлер, но знаят по-добре, че няма ни най-малка разлика между политиката спрямо сърбите и Сърбия на съвременна Хърватия и НДХ“.

"Само хърватите могат да сравняват внука на жертва на усташите Александър Вучич с Хитлер. Медиите и политиците в Хърватия знаят, че няма прилика между Вучич и Хитлер, но знаят по-добре, че няма ни най-малка разлика между политиката към сърбите и Сърбия от съвременна Хърватия и Независима държава на хърватите (от времето на ВСВ).Затова историята за убитите сръбски деца е "отвратителна до непоносимост“, а искането на Сърбия да съди убийците на сръбски деца е повод за истерия“, заяви Вулин.

Реагира и лидерът на съюзническата на Вучич Социалистическа партия на Сърбия Ивица Дачич. Според него корицата е "връх на безчестието“.

"Да направи това Хърватия, която беше съюзник на нацистка Германия на Хитлер, чиито усташки престъпления срещу сърби ужасяваха дори фашистите и нацистите, е голям дипломатически скандал, на който всички в Европа ще трябва да реагират“, заяви Дачич пред Танюг

Политикът посочи, че президентът на Сърбия се бори срещу преразглеждането на историята и реабилитирането на усташките престъпления, "за разлика от Хърватия, която прославя Независимата държава на хърватите“.