Почти всички граждани на Унгария, участвали в националните консултации, са се изказали в подкрепа на отмяната на санкциите на Европейския съюз срещу Русия. Това обяви официалният представител на унгарското правителство Александра Сенткираи, предава ТАСС.

Обобщавайки общонационално проучване, тя отбеляза: "Резултатите от консултациите са получени: 97% от унгарците отхвърлят санкции, които могат да причинят сериозни щети... Посланието е ясно: санкционната политика на Брюксел трябва да бъде преразгледана“, написа Сенткираи в социалната мрежа "Фейсбук“.  

По-рано унгарското правителство съобщи, че в консултациите, които се проведоха в продължение на два месеца и приключиха на 15 декември, са участвали над 1 милион и 360 хиляди души. Властите смятат това за доста високо число, като се има предвид, че населението на страната не надвишава 10 милиона. Приблизително толкова унгарци са участвали в предишни консултации по въпроси като миграцията и пандемията от коронавирус.

Настоящите национални консултации се проведоха по инициатива на кабинета на министрите и на управляващата партия ФИДЕС – Унгарски граждански съюз. В рамките на два месеца унгарците имаха възможност да отговорят на седем въпроса във въпросник, изпратен им по пощата, или да го попълнят онлайн на специален уебсайт. Участието в анкетата бе напълно доброволно и за него нямаше "праг на избирателна активност".

Гражданите на страната бяха помолени да отговорят на въпроси относно санкциите върху доставките на петрол, природен газ, въглища, дървен материал. Те бяха поканени да изразят мнението си относно възможни санкции в областта на ядрената енергетика, включително забрана за доставка на руско гориво за атомната електроцентрала в Пакш, както и ограничения за руски туристи и санкции, които водят до по-високи цени на храните.

Според социологическите проучвания огромното мнозинство от унгарците имат негативно отношение към санкциите на ЕС и са за премахването им. От самото начало правителството не крие, че очаква да използва резултатите от националните консултации като сериозен аргумент в преговорите с Европейския съюз и други страни. Кабинетът на министрите, ръководен от Виктор Орбан, отдавна се застъпва за преразглеждане на санкционната политика на Брюксел срещу Русия и постигна изключения за Унгария от някои ограничения върху доставките на петрол и газ от Руската федерация.