Повече от 70 хил. души, или 90% от жителите на Бахмут в Донецка област вече са евакуирани, а около 8,7 хил. души продължават да живеят под обстрел. Това обяви кметът на града Олексий Рева в социалната мрежа "Фейсбук“, предава Укринформ.

"Въпреки трудната ситуация със сигурността, евакуацията на жителите от Бахмут продължава. Почти 90% от жителите на общината,  което е повече от 70 хиляди души, вече са се преместили в по-безопасни райони или временно са напуснали територията на Украйна. 8700 бахмутци остават на територията и живеят под постоянен обстрел“, написа кметът.

Той отново призова хората да се евакуират и напомни, че в съответствие с решението на правителствения координационен щаб задължителната евакуация ще бъде пренасочена от Тернополска към Черкаска област. Там на хората ще бъдат осигурени безплатни жилища в общински институции и хуманитарна помощ.

"Много е трудно да живееш далеч от дома, но днес в Бахмут няма безопасно място“, подчерта Рева.

Руските военни непрекъснато обстрелват град Бахмут в Донецка област и повече от 60% от инфраструктура на града вече е частично или напълно унищожена.